«

»

Scholieren uit Krimpen aan den IJssel winnen Savantis Tronenwedstrijd 2012

Donderdag 31 mei vond de finale plaats van de Savantis Tronenwedstrijd 2012. In de arena van het themapark Archeon beoordeelde een deskundige jury de kleurrijk en fantasievol beschilderde tronen van de zestien regiowinnaars. De hoofdprijs, een set techniektorens, ging naar openbare basisschool De Paperclip uit Krimpen aan den IJssel.

De Savantis Tronenwedstrijd is een initiatief van werkgeversorganisatie FOSAG. Scholieren uit de hoogste groepen van het basisonderwijs beschilderen een houten troon zo mooi en origineel mogelijk. De scholieren worden begeleid door een professionele schilder uit de buurt van de school. In gemiddeld vier lessen legt hij of zij uit waarom een goede schilder eerst een plan maakt, hoe hij het hout voorbewerkt, welke veiligheidsmaatregelen hij neemt, enzovoorts. Op die manier maken jaarlijks twee  tot drieduizend kinderen op een speelse manier kennis met het schildersvak.

De winnende troon van OBS De Paperclip uit Krimpen aan den IJssel“Het lijkt alsof de scholieren ieder jaar meer met onze verf weten te doen”, zegt Krijn Kraaijeveld van Wijzonol Bouwverven, dat opnieuw de verf voor alle scholen sponsorde. “De tronen zijn weer mooier, weer strakker. Een kleurenexplosie.” Jurylid Aad van der Star, manager Schilderen en Onderhoud bij Savantis: “Ons kleine landje heeft heel veel mensen nodig die een technisch vak verstaan. Wie met zijn handen kan werken is goud waard – nu en in de toekomst.” Juryvoorzitter Marlies van Wijhe, algemeen directeur van Wijzonol Bouwverven, maakt de winnaars bekend. “Het was onwijs spannend. De tronen waren erg goed dit jaar.”

Samen Hechter

Het ontwerp van de winnende troon is gebaseerd op het motto van de school: ‘De Paperclip Samen Hechter’. Omdat de troon het gehele jaar wordt ingezet, werden ook de vier seizoenen verbeeld. Docent Evelien Weers: “De zijkanten staan voor de lente en de herfst, de achterzijde toont de zomer en op de onderkant schilderden de kinderen hun naam. In de winter gebruiken we de troon het meest. Daarom staat dat jaargetijde op het zitgedeelte. De kinderen kunnen niet wachten tot Sinterklaas in het wak gaat zitten …”

Corina Rietveld, van Rietveld Schilders in Krimpen aan den IJssel, begeleidde de 21 scholieren van groep 8 van OBS De Paperclip. “Op de hoofdprijs had ik niet gerekend. Ik zag vandaag zo veel mooie tronen, dat ik dacht: ‘Dat kan gewoon niet!’ Het was heel leuk om de kinderen te begeleiden. Ze hebben zelf het ontwerp gemaakt en uitgevoerd. Kinderen van deze leeftijd leren snel. Als je iets voordoet, nemen ze het meteen over. Het enthousiasme en de gezelligheid waren gewoon geweldig.”

De jury beoordeelt de tronen van de zestien regiowinnaarsDe tweede prijs in de Savantis Tronenwedstrijd 2012 ging naar de Beatrixschool uit Dordrecht, die werd begeleid door Van Gemert Schilders uit dezelfde plaats. De derde prijs werd in de wacht gesleept door basisschool De Kei uit Aadorp, begeleid door Schildersbedrijf Rensen-Geels uit Enter.